Wat is een tussenjaar?
Een tussenjaar betekent meestal dat je een jaar vrij neemt na je middelbare school, voordat je gaat studeren. De reden waarom je een tussenjaar zou nemen en niet direct verder studeert, verschilt per persoon.
Waarom een tussenjaar?
1 op de 10 jongeren die klaar is op de middelbare school neemt een tussenjaar. Maar ook mensen die bijvoorbeeld twijfelen over hun studie kiezen voor een traject om helder te krijgen wie ze zijn en wat ze willen met hun toekomst. Christelijke jongeren verlangen daarnaast naar een groei in hun geloof.
Wat levert een christelijk tussenjaar op?
Je leert jezelf een stuk beter kennen, je groeit in je geloof en je weet wat je hierna wilt gaan doen qua studie of werk. Sommige jongeren gebruiken een tussenjaar ook om bewust te werken aan hun cv. Je werkt aan je vaardigheden, bijvoorbeeld door het spreken van andere talen of het organiseren van activiteiten voor kinderen en jongeren.
Hoe lang duurt een tussenjaar?
Een tussenjaar duurt over het algemeen een volledig schooljaar. Hoe je dit jaar invult kan natuurlijk heel erg verschillen. Sommige organisaties bieden een traject aan van 10 maanden. Andere tussenjaren duren 5 maanden, zodat je daarnaast nog kunt reizen of werken.
Er zijn veel verschillende christelijke tussenjaren, toch?
Dat klopt. Bij het ene tussenjaar ga je vier of vijf dagen naar school en volg je lessen, bij een ander tussenjaar ga je met elkaar ook naar het buitenland (dit kan een weekje Taizé, een missietrip of iets anders zijn). Bij andere tussenjaren ga je drie maanden de schoolbanken in (zoals bij een DTS-classic), om daarna drie maanden naar het buitenland te gaan. Bij andere tussenjaren word je vooral gevormd door je mouwen op te stropen en concreet aan het werk te gaan en volg je één dag in de week lessen (bijvoorbeeld bij het Uitjaar van YfC).
Thuiswonen of op kamers?
Bij een aantal christelijke tussenjaren woon je intern. Bij sommige aanbieders slaap je met meerdere jongeren op een slaapzaal. Bij andere instellingen heb je een eigen kamer. Er zijn ook tussenjaren waarbij je gewoon thuis kunt wonen en je elke dag heen en weer kunt reizen.
Ik weet niet of ik het tussenjaar kan betalen. Wat nu?
Een tussenjaar kost veel geld. Maar de meeste tussenjaren helpen je met het opstellen van een realistisch plan om het benodigde geld bij elkaar te kunnen brengen. Er is vaak nog ruimte voor een bijbaantje of weekendwerk. Ook kun je het bedrag soms betalen in termijnen. Bij sommige instellingen zoals de Wittenberg (Inside-out) is er zelfs een speciaal studiefonds. Laat de kosten je dus niet weerhouden om contact op te nemen met een organisatie!
Ik ben nog leerplichtig. Is een tussenjaar dan onmogelijk?
Jongeren die 16 jaar zijn of in het bezit van een VMBO diploma kunnen een vormingsjaar volgen. Ze hebben dan wel toestemming nodig van de leerplichtambtenaar. De leerplichtwet bestaat om jongeren niet te vroeg en zonder kwalificaties uit het onderwijstraject te laten stappen. Toch kan een tussenjaar ook voor 16 jarigen behulpzaam zijn, bijvoorbeeld in het kiezen van een vervolgopleiding.